Maak een goede inschatting van het benodigd koelvermogen om een woon/kantoor ruimte koel te houden in de zomer. Deze rekentool is bruikbaar bij de selectie van actieve koelinstallaties. Ook interesse in passieve koeling? Binnenkort meer op hier.
Bekijk hier onze nieuwe vereenvoudigde tool om koellast te berekenen.
Maak een goede inschatting van het benodigd koelvermogen om een woon/kantoor ruimte koel te houden in de zomer. Deze rekentool is bruikbaar bij de selectie van actieve koelinstallaties. Ook interesse in passieve koeling? Binnenkort meer op hier.
0 Comments
Op de Expertday Zomercomfort op 8/10/20 in Gent, kwam ook het potentieel van duurzame koelsystemen aan bod. Met het Scools project gaan we hier dieper op in.
In welke mate en op welke manier is het mogelijk om in goed geïsoleerde nieuwbouw woningen en kantoren een aangenaam zomercomfort te realiseren, gebruik makend van passieve koeltechnieken en/of duurzame koelsystemen? Een klassieke airco kan gedimensioneerd worden op de maximale koellast, hiervoor bestaan vrij éénvoudige rekenmethodes. Het dimensioneren van duurzame koelsystemen, die op hogere temperatuur en dus doorlopend aan een lager vermogen werken, ligt minder voor de hand. Bovendien kan het vermogen, beperkt door allerhande randvoorwaarden (temperatuur, condensatie, plaats,…), niet onbeperkt opgedreven worden. Bij gebrek aan normen/ rekenmethodes of veel praktijkvoorbeelden, is er onzekerheid over de prestaties van die systemen. Binnen het onderzoeksproject Scools wordt aan een tool gewerkt die de haalbaarheid van duurzame koelsystemen in een aantal referentiegebouwen nagaat. Het gaat om adiabatische koeling en passieve koelsystemen met de bodem als bron, en vloerkoeling, ventilo’s of een koelbatterij als afgifte. Dergelijke systemen kunnen in veel gevallen mooie resultaten geven indien ook op passieve koelstrategieën wordt ingezet, zoals zonnewering, zonwerende beglazing en nachtelijke ventilatie. De koelsystemen worden toegepast in een aantal typegebouwen die samen het grootste deel van het Vlaamse woningenbestand dekken, zijnde een rijwoning, een driegevelwoning, twee vrijstaande woningen (een klassieke en meer moderne versie) en een aantal appartementen (1-,2-, en 3-gevel). Daarnaast worden ook een aantal individuele - en landschapskantoren beschouwd. Van deze typegebouwen kunnen de belangrijkste parameters met impact op de koellast aangepast worden, zijnde de bouwwijze (licht-zwaar), de isolatie (volgens of beter dan huidige normen), het vensterpercentage (10%-20%) en de oriëntatie. De binnentemperatuur en energiestromen in de verschillende ruimtes worden berekend, gedurende een volledig jaar en uitgaande van buitencondities die vermoedelijk een goed beeld vormen van de toekomstige zomers, met name een symbiose van de warme zomer 2018 en de extreme hittegolf van juli 2019. Dit laat toe om de koelsystemen qua energieverbruik en comfort te evalueren. Aan de hand van die rekenresultaten, zal de tool een antwoord te geven op vragen als : ‘Volstaat in dit gebouw de optie passief koelen van de vloerverwarming aangesloten op een bodem WP?’, ‘Is er extra koeling nodig indien volop wordt ingezet op screens en nachtelijke ventilatie? En zo ja, volstaat koeling via de ventilatielucht met een koelbatterij of adiabatisch?’, … In de loop van november vind je een voorsmaakje van de tool op www.cornet-scools.com, hij zal vanaf dan systematisch aangevuld worden met nieuwe resultaten. |
Auteur
Het expertisecentrum Energie is een multidisciplinair expertisecentrum verbonden aan Thomas More Archieven
March 2023
Categorieën |
Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel
+ 32 (0)14 56 21 34 Energieacademie is enkel bereikbaar op maandag-, dinsdag- en donderdag tussen 9u en 12u Privacyverklaring onderzoek en dienstverlening |